
Приготування прикормки для ляща не відрізняється особливою складністю. Воно може використовуватися в літню пору на відкритій воді і взимку під кригою. Ефективність саморобної прикормки підтвердити досить складно. Це чисто суб’єктивний фактор. І перевіряти, працює підгодовування чи ні, доведеться тільки на рибалці.
Кожен рибалка, напевно, відчував в прикормках від відомих компаній цілком знайомі запахи. Зазвичай це бісквітні солодкі запахи з відчуттям, що в прикормках знаходиться ще і аніс, ваніль, кріп, макуха, іноді – шоколад. Так просто нерідко пахне меленим печивом або пряником. Кондитерська фабрика, словом. Тому є простір для творчості і звичайному рибалці. Чому б не зробити підгодовування своїми руками, а потім раз по раз перевіряти її ефективність на рибалці, додаючи щось нове і визначаючи ефективність саморобної підгодовування? Раптом вийде те, що треба?
Сезонність підгодовування
Але при цьому важлива сезонність для вашої прикормки. Це треба обов’язково враховувати. У зимовий період в холодній воді риба, в тому числі і лящ, харчується набагато менше і рідше. Значить і прикормка повинна бути дрібнофракційною і більш розсипчастою, ніж в літній час. Крім того, великі частки прикормки, що пливуть за течією, можуть просто сполохати малоактивну і обережну рибу. Тому одну і ту ж прикормку треба робити різного помелу. Крім цього в зимовий час не завадить додавати і в саморобну прикормку різні сиропи типу «Рак», «Риба в коноплях» та інші.
Ну а тепер приступимо до приготування нашої саморобної, по суті, бюджетної прикормки.
Основою прикормки будуть служити перемелені сухарі. Хліб любить будь-яка «біла» риба. Використовувати можна сухарі з пшеничного і житнього хліба. Але краще якщо пшеничних сухарів буде більше. Сухарі перемелюйте в тій кількості, щоб їх вистачило і про запас. Для чого це потрібно?
Для доведення вашої прикормки вже на місці лову. Раптом прикормка вийде занадто рідка? При додаванні сухарів вона стане більш щільною і в той же час більш розсипчастою. При цьому з неї можна буде ліпити кулі. Крім того, не завадить мати в запасі і сухі крупи, наприклад, ячну, кукурудзяну, манну. Сухі крупи добре «порошать» на протязі, створюючи харчове хмара, особливо манна крупа.
Іншим важливим інгредієнтом підгодовування буде горохова каша
Якщо для літа її можна зробити у вигляді добре вивареного гороху, то взимку горох краще перетворити в даний горохове пюре. Горох також є улюбленими ласощами для «білої» риби, в тому числі і для ляща. А горохове пюре створюватиме сильний запах, при цьому, не насичуючи рибу. Але важливо варити горох в алюмінієвій каструлі і на малому вогні, перемішуючи і стежачи за тим, щоб горохова каша не підгоріла, інакше замість залучення риби ваша саморобна прикормка буде її відлякувати горілим запахом. Горохову кашу краще брати з собою окремо від загальної маси прикормки і змішувати прикормку вже на місці, додаючи воду.
Ще одним важливим інгредієнтом є мелені насіння соняшнику, злегка підсмажені, тільки – злегка, інакше ефект теж буде зворотний, як і з горілим горохом. Замість насіння можна використовувати макуху розсипом. Головне, щоб вона була не стара і не прогоркла.
У літній період в саморобну прикормку можна додати тих самих бісквітних запахів, які відчуваються в фірмових прикормках. Для цього треба змолоти недорогого печива і пряники.
Але якщо ви не маєте часу або наснаги для приготування власноручної прикормки, для вас в нагоді стане пропозиція нашого магазину. У нас ви зможете вибрати прикормку на будь який смак і вищого гатунку. Без риби не залишитесь, це точно.
Переходьте за посиланням, та вибирайте: Прикормки